Ako uvariť ryžu (postup, ktorý zvládne každý)

Ako uvariť ryžu (postup, ktorý zvládne každý)

Ryža je jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších príloh na svete. Aj keď sa mnoho ľudí obáva varenia a volí ryžu v sáčku, jej príprava je v skutočnosti veľmi jednoduchá. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako uvariť ryžu, ale tu je jednoduchý návod, ako uvariť perfektnú ryžu vždy!

Ingrediencie:

  • 1 šálka ryže
  • 2 šálky vody
  • 1 lyžička soli

Postup:

  1. Opláchnite ryžu v tečúcej vode, kým sa voda nevyčistí. Týmto sa zbavíte prebytočného škrobu, ktorý môže spôsobiť, že sa ryža lepí.
  2. Pridajte do hrnca ryžu spolu s dvojnásobným množstvom vody. (Pozor, odporúčam si zvážiť ryžu pred umytím a po umytí, ak mala ryža pred umytím 200g potrebujeme na uvarenie ryže 400g vody. Ak má po umytí ryža 250g, pridáme už len 150g vody)
  3. Zapnite sporák na stredný výkon a prikryte hrniec pokrievkou.
  4. Keď voda začne vrieť znížte výkon na minimum.
  5. Vyhnite sa otváraniu pokrievky a počkajte približne 12-15 minút, kým sa voda vyparí a ryža sa uvarí.
  6. Keď je ryža uvarená, vypnite teplo a nechajte ju odpočívať 5 minút s pokrievkou.
  7. Potom ryžu šetrne premiešajte vydličkou.
  8. Ryža je teraz pripravená na podávanie. Môže sa podávať s rôznymi druhmi jedál, ako sú mäsité pokrmy, polievky, šaláty alebo prílohy.
  9. EXTRA TIP: Dozdobte ryžu čiernym sezamom, aby ste očarili svojich hostí.

Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako uvariť ryžu, ako napríklad uvarenie v pare, v multivarke alebo v rýchlovarnom hrnci. Každý z týchto spôsobov má svoje výhody a nevýhody, takže je dôležité zvážiť, ktorý spôsob je pre vás najvhodnejší.

Ak chcete, aby ryža bola ešte chutnejšia, môžete ju ochutiť rôznymi druhmi korenín, ako je cesnak, cibuľa, kurkuma, koriander alebo kardamón. Môžete tiež pridať rôzne druhy olejov, ako je olivový olej, sezamový olej alebo maslo, aby ste zlepšili chuť a vydatnosť.

Varenie ryže môže byť jednoduché, ak sa držíte správneho postupu. Je dôležité opláchnuť ryžu pred varením, aby sa zbavila prebytočného škrobu, a potom ju variť na nízkej teplote, aby sa udržala šťavnatosť. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ryže a kombináciami korenín a olejov, aby ste si vychutnali perfektnú ryžu každý jeden krát! 😉

Zazdieľaj to s priateľmi
Back to top