fbpx

Krémová paradajková polievka

Krémová paradajková polievka

Paradajková polievka je rýchla a lahodná. Vyskúšajte túto z čerstvých paradajok, ktorá má oveľa výraznejšiu chuť ako “klasické” paradajkové polievky vďaka jednoduchému triku. 🙂

Ideálne je keď máte vlastné paradajky zo záhradky, potom chuť bude oveľa výraznejšia, ale postačia aj paradajky z obchodu.

Krémová paradajková polievka

Ingrediencie:

  • 900g paradajok
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 120g cibule
  • 40g cesnaku
  • 1 liter vývaru (buď kurací alebo ak chcete, aby bola polievka vegetariánska postačí aj zeleninový, čerstvý alebo aj z bujónu)
  • 1 polievková lyžica soli (alebo podľa chuti)
  • mleté korenie
  • 250ml smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • Voliteľné: trocha čili (chuť bude potom plnšia)
  • bazalka
  • tymián
  • slnečnicový olej
  • cukor (podľa chuti)

Postup:

  1. Paradajky nakrájajte na štvrtiny, potom dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Pečte paradajky v rozohriatej rúre 20-25 minút pri teplote 220 °C. Pečenie paradajok je ten trik, ktorý zvýrazní chuť samotnej paradajkovej polievky.
  2. Kým sa paradajky pečú, nakrájajte si cibuľu a cesnak.
  3. V hrnci zmiešame 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja a 3 polievkové lyžice masla. Keď je maslo rozpustené, na strednom plameni opečte cibuľu 5 minút. Potom pridajte cesnak a tymián a restujte ďalšie 3 minúty alebo do rozvoňania.
  4. Pridajte papriku a čili a restujte ešte 1 minútu. Poriadne miešajte a dávajte pozor na to, aby vám paprika nezhorkla! Keď sú paradajky opečené, pridajte ich do hrnca. Resujte 2 minúty, aby sa prepojili chute.
  5. Pridajte vývar (ja som zmiešala 3 hrnčeky vody a 1 kocku kuracieho bujónu. Ak chcete zachovať vegetariánsky, samozrejme môžete použiť zeleninový alebo hubový vývar.) a na miernom ohni 5 minút varte. Pred pokračovaním odstráňte tymián, ktorý už svoju úlohu v polievke splnil.
  6. Všetko premiestnite do mixéra a rozmixujte do hladka.
  7. Polievku vložte späť do hrnca, ktorý sme použili predtým, potom pridajte smotanu na varenie a bazalku. Dochuťte podľa vašich preferencií a ešte pár minút prevarte, aby sa chute znova spojili.
Tip:
Ak sa vám zdá polievka príliš kyslá, pridajte cukor podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak vám polievka chutila nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie >RECEPTY<.

A ak hľadáte niečo do kuchyne, 4home má skvelý výpredaj a dopravu zadarmo nad 40 €, stačí kliknúť:

Zazdieľaj to s priateľmi
Back to top