
Bábovka – obľúbený zákusok malých či veľkých. Upečte si ju spolu s nami, celý recept vám zaberie menej ako 1,5 hodiny, takže táto bábovka je ideálna aj v prípade, že sa k vám blíži nečakaná návšteva a vy nič nemáte 🙂
Na cesto budeme potrebovať:
- 4 stredné vajcia
- 20 dkg práškového cukru
- 20 dkg hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 1 vanilkový cukor
- kakao
Formu na bábovku
- odporúčame napríklad >túto< za perfektnú cenu, veľmi jednoducho ju následne viete vyklopiť
Na vymastenie formy bábovky
- palmarín
- strúhanka + práškový cukor na dozdobenie
Postup:
1. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka poriadne vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, vodu a prášok do pečiva.
2. Za stáleho miešania pomaly pridávame hladkú múku.
3. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý POMALY a VEĽMI OPATRNE (aby sa nám nezrazil) vmiešame do zmesi.
4. Formu si poriadne vymastíme palmarínom a posypeme strúhankou, aby sme ju mohli po upečení ľahko z formy vytiahnuť.
5. Do vymastenej formy vlejeme 3/4 nášho cesta. Do zvyšného cesta vmiešame 2 polievkové lyžice kakaa. Náledne taktiež vlejeme do formy. Vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme približne 50 minút. Po 50 minútach urobíme test špajľou – pichneme do bábovky a ak špajľa vyjde suchá, bábovka je hotová.
6. Po upečení ju vyklopíme na tanier a kým je ešte teplá posypeme práškovým cukrom.
Niekto do cesta pridáva orechy alebo hrozienka, záleží na vás 😊
Ďalšie naše recepty nájdete >tu<.